Rågbröd

Det är inte lätt att hitta gott bröd i affären som inte innehåller konstiga saker.

Här ett recept på bröd som jag brukar baka.
Dagen innan blandar man:
Ca 12 gr jäst
3 dl rågmjöl
3 dl vatten
Ställ lite varmt tex i badrummet
Ibland smular jag i lite torkad surdeg

dav
Rågbröd

Efter ett dygn, blanda första dagens deg med:
12 gr jäst
7 dl vatten
2 tsk salt
2 msk honung
1 msk stött kummin
2 msk rapsolja
7 dl rågmjöl
12 dl vetemjöl
Ibland hoppar jag över kummin o olja det blir gott ändå.
Blanda till en lagom fast lite kladdig deg i assistent.
Jäst 1 1m2 timme
Efter halva tiden slå ner degen i bunken.
Baka ut tre bröd.
Jäst 30 min, snitta med vass kniv
Grädda 10 min 250 grader
30 min 225 grader
Kallna på galler

Eko Råg och vetemjöl från Råberga kvarn i Glanshammar utanför Örebro.
Honung ciccisbiprodukter i Köping. Brukat även köpa av mammas ”syjuntekärring”  i Lekhyttan.
Rapsolja från Gunnarshög, Skåne för att den är så god.